Shvatajući izuzetnu važnost angažmana poslodavac u strukovnom obrazovanju, Leeds City College intenzivno zagovara taj angažman. Ovaj koledž ne nudi samo savjete, nego i analize najuspješnijih slučajeva koji ukazuju na prednosti angažovanja poslodavaca i važnost ovog angažmana za adekvatno osposobljavanje polaznika. Ovdje razmatraju svoj poticajni rad s Metalcraft UK, preduzećem koje proizvodi metalne proizvode za tvrtke poput Coca Cole i supermarketa Morrison.

METALCRAFT UK

Leeds City College već dugi niz godina kreira nastavne planove i programe i drži obuku za preduzeća u sektoru inženjeringa i industrijske proizvodnje cijelog Bradforda i šire regije Leedsa. Njihova stručnost i povezanost s ovim sektorom potakli su poslodavce da uspostave Advanced Manufacturing and Engineering Industrial Centre of Excellence (ICE) / Industrijski centar izvrsnosti napredne proizvodnje i inženjeringa.

Metalcraft UK proizvodi vrhunske metalne proizvode za prehrambenu industriju, radi za preduzeća poput Coca Cole i supermarketa Morrison. Metalcraft UK radi na projektima tako različitim kao što su ispušni sistemi za super-jahte i plutajuća stubišta od nehrđajućeg čelika za prodavnicu u ulici Oxford koja je ponos Selfridgea. Metalcraft UK je dugogodišnji klijent koledža Keighley, kampusa koledža Leeds City, i kao takav je pozvan u odbor preduzeća koja strateški usmjeravaju ICE, čije je sjedište u koledžu Keighley.

ICE preuzima mlade iz lokalnih škola u tehničke škole, za kvalifikacije GCSE (General Certificate of Secondary Education). Ideja je da se ti mladi potaknu na poslove u onom sektoru gdje trenutno postoji nestašica prikladno obučenih novaka. Tako se nastoji obezbijediti visoko kvalificiran, kvalificiran i za rad spreman kadar s višim obrazovanjem, sve u cilju podržanja sektora i opšteg privrednog rasta. ICE mladim ljudima nudi mogućnost radnog odnosa putem pripravničkog staža.

Nathan Varley, direktor Metalcrafta UK, igra ključnu ulogu i u usmjeravanju i u zastupanju ove nove institucije. Koledžu Leeds je pomogao da identicira nedostatke nastavnog programa, a u cilju rasta i diversifikacije industrije zagovara efekte vještina višeg nivoa. Svjestan šire potražnje, Nathan je ovaj koledž potaknuo na ulaganje u profesionalni razvoj osoblja, sad osposobljenog da odgovori potrebama šire potražnje. 

Ova visoko tehnička obuka, sad uspostavljena u koledžu Keighley, predstavlja jasan primjer zadovoljenja potreba poslodavaca kroz partnerski rad. Metalcraft kroz ICE  i prakticira ono što propovijeda: iz prve grupe mladih tehničara zaposlili su dva nova pripravnika koji će kroz centar ICE steći potrebne kvalifikacije.

U regiji Leeds industrijska proizvodnja predstavlja jedan od glavnih sektora zapošljavanja, a znatan dio proizvodnje obavljaju mala i srednja preduzeća smještena u okrugu Bradford Metropolitan, gdje se nalazi i Keighley College.

Proizvodni sektor cijele države i dalje izvještava o znatnom pomanjkanju potrebnih vještina, što utječe na održivost i usporava rast ovog sektora. Podaci najnovijeg istraživanja koje obavlja britanska Komisija za zapošljavanje i vještine (UK Commission for Employment and Skills - UKCES; 2015) otkriva da se pomanjkanje potrebnih vještina najviše očituje kad su u pitanju kvalifikovani radnici, stručnjaci i operateri strojeva.

Porast potražnje za visoko kvalifikovanim kadrom najviše se očekuje u sektorima centralnim za rast privrede, kao što su građevinarstvo (više od 73 posto), prerađivačka industrija (više od 69 posto) i inženjering, nauka i visoka tehnologija (više od 52 posto). Stoga je Leeds City College posvećen razvoju programa koji osiguravaju kontinuiranu opskrbu vještina relevantnih i odgovarajućih privrednom rastu svih sektora ključnih za zapošljavanje i rast britanske privrede."

Na primjer, rad koledža s kompanijama kao Metalcraft UK i uspostavljanje ICE rezultovali su razvojem niza mogućnosti, od najnižih kvalifikacija do sticanja vještina višeg nivoa i kvalifikacija za tehničare raznih disciplina.

Kvalifikacije tehničara koje nudi Leeds City College sad uključuju nove certifikate i pripravnički staž (različite srednjoškolske diplome britanskog sistema), ili s punim radnim vremenom ili na pola radnog vremena u zavisnosti od toga kako odgovara polaznicima i poslodavcima.

Koledž je kroz partnerski rad s poslodavcima shvatio i potencijal multikvalifikovanih tehničara, te je svoju ponudu proširio kvalifikacijama za mašinske tehničare, uključujući elektro-mašinstvo, što je podrazumijevalo dodatne sadržaje i opremu.

Ključno je to što se kroz saradnju koledža i poslodavaca osiguravaju aktivnosti koje određuju lokalna preduzeća. ICE trenutno ima odbor na čijem je čelu predstavnik lokalne privrede i čiji su članovi brojni poslodavci i njihovi partneri; svi su oni kroz različite aktivnosti uključeni u  obrazovni proces. Sve ove organizacije djeluju kao ambasadori ICE-a i u okviru šire mreže  aktera i poslodavaca promoviraju prednosti ovakvog načina učenja i razvoja.