LinkedIn je najveća svjetska profesionalna mreža; ima stotine miliona članova i povezuje stručnjake iz cijelog svijeta. Abingdon & Witney College iznosi 10 glavnih razloga što se LinkedIn može smatrati bitnim alatom za učenike koji traže zaposlenje.

LinkedIn se može koristiti kao:

  1. alat za učenje – Omogućava učenicima da saznaju fakte o različitim preduzećima, njihovim uposlenicima i karijerama dostupnim u tim preduzećima.
  2. profesionalno umrežavanje – Omogućava učenicima da se povežu sa profesionalcima u okviru svoje struke, budu svjesni mogućnosti koje nudi određeno radno mjesto, te poboljšaju svoje ekonomske izglede.
  3. alat za istraživanje – Učenicima pruža mogućnost da istraže mogućnosti daljnjeg obrazovanja, da istraže gdje trenutno rade bivši učenici, te da formiraju i usmjere vlastite težnje.
  4. alat za životopis – Pomaže učenicima da naprave svoj CV na Internetu, omogućavajući im da se budućim poslodavcima predstave profesionalno i dosljedno.
  5. alat za pretraživanje poslova - Gdje učenici mogu spremiti pretraživanja koja će ih ubuduće, na temelju njihovih preferenci, upozoriti o mogućostima zapošljavanja.
  6. alat za saznavanje – Učenici mogu čitati članke priznatih lidera u određenom polju djelovanja i tako besplatno stjecati poslovna znanja i vještine koje ih pripremaju za svijet rada.
  7. alat za umrežavanje – Pridružujući se grupi u okviru specifične djelatnosti i komunicirajući s profesionalcima koji se već bave stvarima koji zanimaju učenike, učenici mogu saznati ono što ih zanima.
  8. alat za osposobljavanje / razvoj vještina – Kroz koji učenici mogu naučiti kako se komunicira s profesionalcima određene branše, odnosno mogu naučiti poslovni bonton.  
  9. alat za pretraživanje – Učenicima pruža mogućnost da pronađu upravo ona preduzeća i ljude s kojima se žele uvezati, kako bi proširili svoj doseg i približili se donosiocima odluka.
  10. sigurno okruženje – Gdje učenici mogu istražiti i otkriti kako da razviju svoju ličnu profesionalnu mrežu i izdvoje se iz mnoštva.

Vanjski linkovi