Azam Muhamed, voditelj postdiplomskog programa koledža St. Patrick, u ovom članku opisuje partnerstvo ovog koledža s bankom Barclays, bančin program Lifeskills i način na koji koledž podržava prijelaz učenika iz škole u radni odnos.

Mi u St. Patricku nudimo strukovne tečajeve za odrasle a posebnu podršku pružamo polaznicima iz ugroženih kategorija. Svjesni smo i vjerujemo da strukovni tečajevi čiji su sastavni elementi zapošljivost i poduzetništvo polaznicima poboljšavaju šanse na tržištu rada. Pružamo širok spektar nastavnih i vannastavnih aktivnosti koje podržavaju naše usmjerenje na zapošljivost; od efektivne nastave i metoda ocjenjivanja, preko nastavnih sredstva i okruženja pogodnog za učenje, do gostujućih predavača i posjeta industrijskim pogonima.

Da bismo našim polaznicima pružili priliku da steknu bolji uvid u to šta podrazumijeva pojam zapošljivosti, ove godine smo sklopili partnerstvo s bankom Barclays. Ovo partnerstvo uključuje i pristup programu ove banke - LifeSkills, kao i česte posjete osoblja banke Barclays koje našim učenicima održava praktične radionice o različitim temama, uključujući i pokretanje vlastitog posla, upravljanje tokovima gotovine, izradu poslovnog plana, prikupljanje sredstava za pokretanje i razvoj poslovanja, međunarodnu trgovinu itd.

Program LifeSkill je vezan za nastavni plan i program i polaznike nastoji angažovati i educirati dajući im pristup vještinama koje doprinose zapošljivosti i nudeći mogućnost radnog iskustva koje olakšava tranziciju iz koledža na posao. Ovaj program je odobrila City and Guilds - jedna od britanskih nezavisnih organizacija za akreditaciju.

Mi smo program LifeSkills integrisali u nastavu i učenje, posebno u module koji zahtijevaju razvoj vještina koje doprinose zapošljivosti, ličnom i profesionalnom razvoju. Ovaj program se fokusira na tri ključne vještine: komunikativnost (vještina u ophođenju i sporazumijevanju s ljudima; snalažljivost, pristupačnost), radne vještine i vještine upravljanja novcem. Program je osmišljen tako da poboljša opštu osposobljenost učenika za rad, rukovođenje i finansijsku pismenost - što su ključni elementi zapošljivosti.

Ljepota ovog programa leži u fleksibilnosti i lakoći pristupa njegovoj platformi. Sadržaji se lako prenose uz podršku instruktora i volontera banke Barclays a polazici ih mogu pratiti i samostalno, putem Interneta.

Mi smo, kao koledž, zaključili da kroz saradnju s drugim preduzećima i zajednicama možemo polaznicima pružiti bolje obrazovanje i u pogledu vještina koje doprinose zapošljivosti i u pogledu osnovnih strukovnih vještina. I sami polaznici smatraju da te aktivnosti daju dodatnu vrijednost njihovim kvalifikacijama i da ono što trebaju lakše dobiju kroz interakciju i rad sa stručnjacima iz industrije koje im prenose svoje iskustvo.

Mi, kao koledž, unapređujemo saradnju s lokalnim preduzećima i zajednicama kako bismo svoje polaznike što bolje pripremili za radna mjesta u 21. stoljeću.

S uslugama visokog obrazovanja St Patrick's College započinje 1998. godine, s podjednakim ambicijama pristupivši i nastavnom planu i programu i programu vlastitog rasta. Sada je St Patrick's College dio Global University Systems Group (GUS) i ima oko 2.000 studenata.

Azam Muhammad na koledžu St Patrick's posljednjih deset godina obavlja različite akademske funkcije: Head of Business School, Director of Studies i MBA Programme Leadership in Higher Education Sector. Stručnjak je za razvoj programa i upravljanje programima i vodi dodiplomske i postdiplomske programe saradnje s britanskim i stranim univerzitetima.

U koledžu St. Patrick’s je vodio i brojne inicijative u vezi s aktivnostima koje se tiču zapošljivosti i poduzetnosti. U koledžu St. Patrick’s vodi i Centar za razvoj poduzetništva / Centre for Enterprise and Entrepreneurship.