Za većinu učenika stručnih škola, obrazovanje vodi ka zaposlenju. Zbog toga je veoma korisno da škole i koledži u obrazovni program svojih učenika uključe i praktično iskustvo. Ovo ne samo da pomaže učenicima da steknu praktične vještine, već im omogućava da izgrade bliske odnose sa kontaktima iz industrije – što može da im pomogne da pronađu posao.

Salford City koledž se udružio sa dobrotvornom organizacijom iz Velike Britanije "Spremni za karijeru" kako bi ostvarili ove ciljeve i do sada su postigli izvanredne rezultate.

Koledž je osmislio seriju kurseva "Spremni za karijeru". Ovi kursevi su pomogli učenicima da se pripreme za svoje buduće radno mesto tako što su im dodijelili mentora koji radi u oblasti koja ih interesuje i organizovali šesto-sedmične programe plaćene prakse.

Eighteen-year-old Zubair Rana from Cheetham Hill at his work placement at ITV.
Accounting student Thomas Brooks with his mentor Paul Hutchings, from Salford City Council.

Mentori se dobrovoljno prijavljuju da budu dio obrazovanja učenika, kroz pružanje pomoći prilikom rješavanja zadataka i prijave za praksu, i davanje savjeta u vezi sa karijerom kada god je to potrebno. Učenici posećuju mentorovo radno mjesto kako bi stekli uvid u posao koji obavljaju.

Jedan od učenika sa smjera računovodstvo je uparen sa Amandom Wood iz "Bankarske grupacije Lloyds" je rekao: "Oduvijek me je interesovalo bankarstvo, tako da sam bio veoma zadovoljan kada sam saznao da mi je Amanda dodijeljena kao mentor".

Kursevi "Spremni za karijeru" već pokazuju rezultate.

Nakon šest sedmica prakse u britanskoj televizijskoj kompaniji ITV, jednom učeniku je ponuđen posao sa pola radnog vremena koji bi obavljao do kraja školovanja.

"Volim da radim na ITV zato što je u pitanju veoma poznat brend sa jakom reputacijom, što će izgledati veoma dobro na mom CV-u kada dođe vrijeme da tražim stalni posao nakon završetka školovanja."

Tina Piper, koordinator centra za poslovne usluge u ITV je rekla: "Bilo je veliko zadovoljstvo gledati kako naš stažista stiče nova znanja, vještine i samopouzdanje tokom šest sedmica prakse i veoma brzo postaje cijenjeni član našeg tima". Dodala je i: "Veoma smo sretni što će biti sa nama sve do kraja njegovog školovanja".

Salford City koledž je shvatio da povezivanje učenika sa industrijom dovelo do toga da se učenici više fokusiraju na svoje učenje i aktivno pripremaju za buduće zaposlenje. 

Saznajte više o kursevima "Spremni za karijeru" koje organizuje Salford City koledž.