To je našem preduzeću pomoglo da raste i napreduje do vodećeg u svojoj branši.

Grupacija URT

Radi se o jednom od vodećih britanskih proizvođača i učinku osposobljavanja na radnom mjestu organizovanog, uz podršku Chichester Collegea, kao pripravnički staž.

Grupacija URT proizvodi kompozitne materijale i nudi rješenja iz oblasti inženjeringa; sjedište grupacije je u West Sussexu. URT sarađuje sa širokim spektrom klijenata, od industrije naouražanja do potrošačke industrije, aeronautike i automobilskog sporta – uključujući Formulu 1 i Le Mans. Grupacija osnovana 2001. godine sa samo tri uposlenika, danas u svom postrojenju u Bognor Regisu upošljava preko 100 ljudi.

Kevin Emmett, tehnički direktor i suosnivač ovog preduzeća: „Mi još od prvog dana stavljamo naglasak na stažiranje pripravnika. Našem je osoblju stažiranje stvarno pomoglo; ono što nauče kod nas izvrsno nadopunjuje strukturirano učenje u koledžu Chichester. Ova stažiranja planiramo blisko sarađujući s koledžom... Želim da učenici nauče kako funkcioniše preduzeće. Od finansija do prodaje, projektovanja i proizvodnog pogona; izuzetno je bitno, za njih, da shvate svaku od ovih oblasti.

Od početka rada preduzeća kod nas su došla 22 pripravnika i gotovo svi su i danas ovdje. Jako nam je važno da razvijamo njihov talenat i omogućimo im uspjeh. Jednostavno rečeno, kad naši pripravnici ne bi napredovali,  znali bismo da nešto ne radimo kako treba.

Kevin je odgovoran za obuku i razvoj osoblja URT, te vodi šemu pripravničkog stažiranja. Tokom karijere koja uključuje i pozicije s nekoliko timova Formule 1, među kojima su McLaren i Benetton, Kevin je sarađivao s brojnim ustanovama za osposobljavanje kadra ali tvrdi da partnerstvu s Chichester College nema premca.

„Kod Chichestera mi se sviđa što ti ljudi stvarno slušaju šta mi hoćemo i šta nam treba", objašnjava Kevin. Ovaj koledž je najzaslušniji što smo ustanovili ovakvu šemu stažiranja pripravnika; koledž je maksimalno fleksibilan u prilagođavanju svog nastavnog plana i programa našim potrebama.

Ćim bilo šta treba dodati, oni to spremno urade. Ja razgovoram s mnogim proizvođačima kompozitnih materijala širom zemlje: čini se da oni nemaju takav odnos sa svojim lokalnim koledžima i ostalim obrazovnim institucijama. Mislim da ćemo mi, zahvaljujući bliskoj saradnji u osmišljavanju obuke i s koledžom i s lokalnim univerzitetom, ovdje u West Sussexu razviti uspješnu zajednicu djelotvornog inženjeringa.

Julie Kapsalis, zamjenica direktora koledža Chichester, dodaje: 'Ponosni smo što u koledžu uspjeli upošljivost ugraditi u srž obrazovanja – i to podrazumijeva sve i svakoga.' 

Osoblju kakvo poslodavci danas traže nije dovoljna samo kvalifikacija – poslodavci žele ljude s praktičnim vještinama koje garantuju uspjeh. Mi blisko sarađujemo s lokalnim poslodavcima svih veličina – od mjesnih frizerskih salona do državnih i međunarodnih kompanija poput URT – i zajedno s njima planiramo ugovorene obuke i programe pripravničkog staža, onakve kakvi zadovoljavaju potrebe njihovog poslovanja. I upravo taj partnerski rad rezultuje uspješnim osposobljavanjem.

Grupacija URT

Kevin Emmett, tehnički direktor grupacije URT, na univerzitetu je studirao aeronautiku. Prije nego je s dvojicom kolega osnovao URT, radio je za brojne timove Formule 1, uključujući McLaren i Benetton.

URT je jedan od vodećih proizvođača kompozitnih materijala; nude rješenja u oblasti inženjeringa, projektovanje i proizvodnju širokog spektra kompozitnih komponenti, velikih i malih,

Više informacija možete naći na njihovoj web-stranici.

Chichester College

Chichester College se nalazi u West Sussexu, Velika Britanija. Upošljivost ugrađuju u samu srž obrazovanja i ulažu velike napore da svim svojim učenicima osiguraju ne samo prvoklasno obrazovanje nego i praktične vještine potrebne za odabranu karijeru. Koledž smatra da je za ispunjenje zahtjeva lokalnih preduzeća u smislu neophodnih vještina i profila radne snage ključno ostvariti partnerstvo s tim preduzećima. Poslovni rukovodioci redovno posjećuju koledž, drže predavanja grupama učenika i aktivno učestvuju u osmišljavanju nastavnog plana i programa.

Više informacija o koledžu Chichester i onome šta rade dostupno je na njihovoj web-stranici.