Naš partner, Education and Training Foundation – vodeća britanska organizacija koja nudi resurse i stalno stručno osposobljavanje i usavršavanje nastavnog kadra strukovnih škola –  pokrenula je nov i uzbudljiv online izložbeni prostor. Izložba pod nazivom Inovacije u tehničkom i strukovnom obrazovanju i osposobljavanju sad je postavljena i prikazuje učinkovitu praksu osmišljavanja i izvedbe tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (TVET).

Web-stranica ove izložbe prikazuje primjere koristeći iskustva i spoznaje stečene u preko 40 partnerstava ostvarenih između poslodavaca i obrazovnih institucija, te donosi:

  •  Analize konkretnih slučajeva, izvještaje i video-klipove koji prikazuju ključne aspekte efikasnih i inovativnih partnerstva između poslodavaca i obrazovnih institucija, a uglavnom kroz projekte kao što su Two Way Street Leadership Exchange (o vodećoj ulozi u razvoju efikasnog tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u saradnji s poslodavcima) i razvojnog programa Teach Too (osmišljenog za razvoj osoblja i nastavnog plana i programa) – što su dva aspekta koji funkcionišu zajedno. Ključ ovakvog rada je koncept dualnog profesionalizma koji podrazumijeva one koji i podučavaju i rade u relevantnim strukovnim granama ili profesijama
  • Nalaze kratkog istraživanja o predstrukovnom obrazovanju, uz analize šest slučajeva i objašnjenja odlika i karakteristika predstrukovnog obrazovanja. Cilj je istraživanja pružiti nastavnicima uvid u najbolje mogućnosti izrade programa predstrukovne nastave, odnosno programa za one koji još nisu uključeni u strukovno osposobljavanje.

Programi Two Way Street i Teach Too uključuju velika, mala i srednja preduzeća. Analize konkretnih slučajeva, video-materijal i resursi za podršku prikazuju na koje sve načine ova partnerstva mogu omogućiti razmjenu stručnih znanja – u okviru struke, poslovnih procesa, nastavnog plana i programa i pedagogije – za planiranje, osmišljavanje i realizaciju inovativnih i održivih modela obrazovanja i obuke koja odgovara potrebama industrije, te uspostavlja jasniji vidokrug rada s učenicima. 

Izložba Inovacije u tehničkom i strukovnom obrazovanju i osposobljavanju postavljena je na Education and Training Foundation’s Excellence Gateway. Izložba na jednom mjestu prikazuje Two Way Street Leadership Exchanges i razvojni program Teach Too, te rezultate istraživanja osmišljavanja i realizacije predstrukovnih nastavnih programa.

Vanjski linkovi