Svakog mjeseca objavljujemo mišljenja i stavove nastavnika, predavača i drugih učesnika strukovnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu; tako saznajemo s kakvim se izazovima suočava ova regija.

Živimo u tehnološkoj eri u kojoj je sve kompjuterizovano. Prema tome, za mene je najveći izazov dobiti priliku da budem dio obuke u preduzeću gdje mogu steći praktično znanje koje upotpunjuje teorijsko znanje, da bih svoje znanje mogla prenijeti učenicima. Potrebno je i uspostaviti komunikaciju i saradnju s univerzitetima, tako da možemo razmjenjivati iskustva koja će nam svima koristiti. Na kraju, stručnjaci u ovoj oblasti trebaju često organizovati obuku za nastavnike strukovnih škola na temu novih tehnoloških procesa.

- Biljana Bajraktarova, profesorica hemijske, tehnološke i prehrambene industrije, Strukovna škola ""Dimitar Vlahov"", Strumica, Makedonija

Najveći izazov s kojim se suočavam su učionice i laboratorije koje je porebno modernizovati, naročito u strukovnim školama. To bi nastavnicima omogućilo da učenicima praktično pokažu opremu koja se trenutno koristi, a učenicima da uspješnije izvršavaju zadatke i, samim tim, istovremeno usvajaju nastavno gradivo.

- Ljubica Spasova, profesorica poljoprivrede i veterine, Strukovna škola ""Dimitar Vlahov"", Strumica, Makedonija

Nadamo se da će narednih mjeseci još nastavnika sa Zapadnog Balkana iznijeti svoje stavove o ovoj temi, i tako nam pomoći da stvorimo jasniju sliku problema s kojima se sreću u rješavanju problema nezaposlenosti mladih, te podstaći diskusije o mogućim rješenjima problema strukovnog obrazovanja. Iznesite i vi svoje mišljenje.