Direktor škole i izvršni direktor Boston koledža Jo Maher objašnjava zašto su takmičenja toliko vrijedna za učenike, ali i poslodavce u Velikoj Britaniji.

Svi poslovi su konkurentni bez obzira na njihov raison d'être. U trci za sticanjem profita, da bi bili prvi koji će proizvod staviti na tržište, da bi pružili najviši kvalitet ili najbolju uslugu, najjači poslovi imaju koristi od zapošljavanja kadrova koji su sposobni da usvoje konkurentni način razmišljanja. Stoga nije iznenađujuće što je u Ofsted analizi, WorldSkills UK otkrio da koledži koji usvoje takmičenja u vještinama imaju veće šanse da postanu izvanredni nego oni koji ih ne usvoje.

Takmičenja u vještinama pomažu učenicima da razviju sljedeće vještine, ključne prilikom zapošljavanja:

  • efektivan timski rad
  • komuniciranje sa drugima
  • rješavanje problema
  • upravljanje vremenom. 

Učenici kroz ova takmičenja takođe razvijaju samopouzdanje i šire svoju mrežu kontakata, što može biti korisno u njihovoj budućoj karijeri. Važno je spomenuti da takmičenja pružaju učenicima mogućnosti da razviju tehničke vještine na visokom nivou kroz niz dodatnih aktivnosti. Konkurencijsko okruženje pruža ambijent u kojem učenici prikažu kvalitetan rad i izvan njihovog nivoa kvalifikacije. Uz pomoć ovog vida iskustava i prezentovanja vještina učenici stiču samopouzdanje da mogu zadovoljiti industrijske standarde.

Na Boston koledžu, naši učenici su imali koristi od takmičenja, a što je još važnije, i naši poslodavci su prepoznali korist od ovakvog pristupa. Steve Garrard, direktor kompanije Multi-Plumb, izjavio je: "Nakon što smo učestvovali u takmičenju, učenik na stažu u našoj kompaniji je postao motivisan da uči nove vještine. Dobio je povjerenje u svoju sposobnost, koja je na višem nivou nego što je ranije mislio. Ovo je koristilo kompaniji jer on sada može da dobije različita zaduženja i da ih izvrši  u skladu sa visokim standardima. Poseban faktor za poslodavce je da se motivacija učenika povećava, kao i njihova sposobnost da se oporave od neuspjeha što rezultira višim nivoima otpornosti i samopouzdanja. Pronađite mi bilo koju industriju koja ne bi željela člana osoblja sa tim osobinama."

Ofsted (Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills) reguliše i vrši reviziju usluga pružanja obrazovanja i vještina za učenike svih uzrasta.

Uloga WorldSkills UK jeste da pomogne mladima da napreduju brže u svojoj karijeri i stiču vještine koje poslodavcima najviše trebaju. Ovo uključuje takmičenja u vještinama i druge velike inicijative koje pokazuju prednosti stručnog obrazovanja.

Vanjski linkovi