Veliki novi infrastrukturni projekti zahtjevaju stručno osoblje kako bi osigurali uspjeh. Stephen Howse, SEMTA (Alliance for Science, Engineering and Manufacturing Technologies) voditelj politike i pitanja za odnose s javnošću  opisuje kako neprofitna organizacija radi na osiguranju uspjeha u jednoj od najvećih investicija u Velikoj Britaniji.

Kao organizacija iz Velike Britanije, Semta pomaže u održavanju koherentnosti i kompatibilnosti u sistemima vještina Velike Britanije i regiona. Na primjer, mi smo odgovorni za nacionalne standarde o radu i okvire koji definišu koja kompetencija znači u inženjeringu i proizvodnim ulogama.

Jedna od stvari koja povezuje četiri britanska naroda jeste ključna uloga koju poslodavci igraju u oblikovanju vještina i vezama koje imaju sa lokalnim koledžima. U slučaju naprednog proizvodnog i inženjering (AME) sektora koji predstavlja Semta, ove veze su često dugotrajne. U nekim slučajevima poslodavci su imali direktan doprinos u osnivanju koledža, obezbjeđujući talentovanim lokalnim ljudima mogućnost kvalitetnog zaposlenja u svojoj oblasti.

Na primjer, Nacionalni koledž za željeznice visoke brzine je otvoren kako bi se na nacionalnom nivou pružilo rješenje za izazove koji su proizašli uvođenjem HS2 brze linije*. Koledž ima pristup do sada u školama neviđenoj opremi koja se koristi na željezničkoj mreži - većina je donirana koledžu od strane industrije, uključujući i potpuno novu laboratoriju sa najsavremenijim 3D laserskim skenerima i robotima. Pošto je opremu donirala industrija, obuka koju nudi koledž osigurava da učenici dobijaju odgovarajuće vještine i iskustvo ne samo za sadašnjost, već i budućnost željezničke industrije.

U Škotskoj, vlada je prioritizirala povećanu saradnju između poslodavaca i obrazovnih institucija kako bi poboljšala zadovoljstvo poslodavaca sa STEM vještinama koje njihovi učenici imaju. Semta je nedavno potpisala Memorandum o razumijevanju sa Partnerstvom za energetske vještine, koji pruža mogućnosti kontinuiranog profesionalnog razvoja (CPD) za osoblje koledža kako bi stekli bolje razumijevanje te industrije.

Semtin izvještaj o procjeni STEM saveza je utvrdio da praktičari STEM-a imaju samo pet dana profesionalnog razvoja godišnje, a samo 10 posto ima osoblje koje obavlja poslove zapošljavanja - zbog čega smo razvili STEM Exchange, odgovarajuću uslugu koja omogućava spajanje industrije i obrazovanja. Snažno vjerujemo da pozitivan angažman između poslodavaca i koledža dovodi do boljih mogućnosti za učenike i boljih STEM vještina, tako da ćemo i dalje raditi naporno da ga podstičemo.

* HS2 je nova željeznička usluga brze linije koja će raditi na liniji od Londona do Briminghema do 2026. godine, a nakon toga od Lidsa do Mančestera do 2032. godine. Uključivaće nove željezničke šine i stanice.

Vanjski linkovi