Teacher showing micr:bit device

Čovječanstvo ulazi u četvrtu industrijsku revoluciju a pametne tehnologije unose niz promjena u ekonomiju, na tržište rada i u naše živote. Obrazovanje je način da se djeca pripreme za izazove novog doba. Pored  klasičnih tehničkih znanja iz oblasti informacijskih tehnologija, za obavljanje poslova 21. vijeka će biti potrebna nova znanja i nove vještine.  Pored digitalne pismenosti, za napredak kako društava tako i pojedinaca, biće neophodno kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje pri rješavanju problema.

Naš program – Škole za 21. vijek – je odgovor na ovaj zahtjev. Podučavanje djece vještinama za 21. vijek predstavlja ulaganje u njihovu budućnost a time i u budućnost ekonomija Zapadnog Balkana.

Naš program će  pomoći obrazovnim sistemima u regionu Zapadnog Balkana da, kao u najnaprednijim zemljama svijeta, učenicima omogući ovladavanje vještinama koje će im u budućnosti omogućiti bolje šanse za za zapošljavanje i lični napredak. Ulaganjem u učenike danas, ulažemo u njihovu budućnost. 

Nedavna istraživanja pokazuju da će većina poslova u budućnosti biti u brzorastućem IT sektoru. Slijedeći takve pokazatelje, naš program se fokusira na uvođenje vještina koje poslodavci smatraju poželjnim u obrazovne sisteme: kritičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost i timski rad u pronalaženju rješenja za svakodnevne probleme. U saradnji sa obrazovnim institucijama svih zemalja regiona, želimo podržati poboljšanje nastave u učionicama širom Zapadnog Balkana te omogućiti mladim ljudima bolje šanse za posao u budućnosti kroz razvoj njihovih vještina.

Podijelite sadržaj