Coding Challenge 2019

Nakon tri i po godine sprovođenja projekta „Škole za 21. vijek“ i održanih šest ciklusa obuka za direktore i nastavnike svih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, pozivamo učenike i učenice svih škola da se u pratnji nastavnika prijave za takmičenje u programiranju uz upotrebu micro:bit računara. 

Prijave školskih micro:bit projekata na Finalno takmičenje u programiranju uz upotrebu micro:bit računara otvoreno je od 24. marta do 25. aprila 2022. godine.

Cilj našeg Takmičenja je da dopre do učenika širom zemlje i nadahne mlade ljude da rješavaju svakodnevne probleme u svojim školama i lokalnim zajednicama kroz programiranje fizičkih uređaja. Na Takmičenju će se koristiti BBC-ovi micro:bit računari kako bi se učenicima omogućilo da osmisle projekte kao odgovor na Ciljeve održivog razvoja i istraže rješenja za probleme sa kojima se susreću u svom svakodnevnom životu. 

Nagrade

20 najboljih projekata bit će izabrano za učešće u finalu konkursa koji će se održati u Sarajevu. Svi timovi koji prođu u finale dobit će 10 micro:bit računara nadograđene verzije 2, sa ugrađenim zvučnikom, mikrofonom i senzorom za dodir, kao i mnogo korisnih dodataka kao što su micro:bit klavir, LED prsten, set za istraživanje, OLED ekran i dr., što će učenicima omogućiti da kreiraju još zanimljivije i složenije projekte.

Također, vrijedne nagrade očekuju prvoplasirane ekipe, a imamo i posebne nagrade za najmlađi tim na takmičenju, tim koji će imati najbolji projekat koji se bavi temom zaštite životne sredine i tim koji će izraditi najkompleksniji kod.

 1. Prva nagrada: laptop za nastavnika, iPad Air za učenike, puno korisnih microbit dodataka
 2. Druga nagrada: laptop za nastavnika, Android tablet za učenike, puno korisnih microbit dodataka
 3. Treća nagrada: laptop za nastavnika i Android tablet za učenike

Nagrada za najmlađi tim: pametni satovi za učenike

Nagrada za tim sa najboljim projektom na temu zaštite životne sredine: pametni satovi za učenike

Nagrada za tim koji je razvio najsloženiji kod: pametne satove za učenike

Takmičenje u programiranju uz upotrebu micro:bit računara se organizuje u partnerstvu sa Ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini a podržava ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Da biste se prijavili, samo slijedite naša uputstva pri dnu ove stranice i upoznajte se sa fazama Takmičenja u programiranju uz upotrebu micro:bit računara.

Kriteriji za učešće

Finalno takmičenje u programiranju uz upotrebu micro:bit računara 2022. otvoreno je za sve učenike od 5 do 8/9 razreda iz škola koje ispunjavaju sljedeće kriterije:

 • Škola je učestvovala u obukama za kritičko razmišljanje i rješavanje problema i dobila micro:bit računare u okviru programa Škole za 21. vijek.

Takmičenje u programiranju uz upotrebu micro:bit računara bit će otvoreno 24. marta 2022. godine, proces prijave za takmičenje bit će zatvoren 25. aprila 2022. godine, a postupak ocjenjivanja provodit će se u tri (3) faze: 

Prije nego što pristupite procesu prijave, prvi neophodni korak je da ispunite Anketu kojoj možete pristupite ovdje. Nakon toga ćete dobiti link na vaš online folder u koji možete postaviti vašu prijavu skupa sa svim potrebnim dokumentima.

Faza 1

U prvoj fazi Takmičenja, sve zaprimljene prijave bit će evaluirane u skladu s kriterijima za kvalifikaciju. Kako bi ušli u prvi krug selekcije, prijave/projekte bi trebali podnijeti takmičarski timovi sastavljeni od samo 2 člana. Bilo bi poželjno da je barem jedna od takmičara učenica. Dodatno, kandidati su pozvani da dostave slijedeće:

 • Kontakt podatke – kako je navedeno u obrascu za registraciju
 • Potpisan Obrazac obavijesti o zaštiti ličnih podataka i saglasnosti za učestvovanje na takmičenju: Prilog 1
 • Pisani podnesak: Prilog 2 – kratak opis projekta, kojim se problemom projekt bavi, kako će pomoći učenicima, njihovim školama i lokalnim zajednicama? Kako je projekt povezan s Ciljevima održivog razvoja? Opis projekta treba biti podnesen u Word dokumentu. Fotografije rukom napisanih opisa bit će ocijenjene najnižom ocjenom.
 • Učitaju .hex datoteku u online folder. Kandidati moraju predati kôd. (Kôd treba dostaviti u odgovarajućem formatu kako bi se mogao provjeriti i testirati kako funkcioniše.)
 • Video prezentaciju projekta u funkciji i njegove prezentacije u trajanju od 5 minuta.

Sve neophodne dokumente treba postaviti u jedan folder. Molimo da popunite sve dokumente u digitalnom formatu. Sve nepotpune prijave će u ovoj fazi biti izuzete. Više informacija o tome kako odabrati projekt i kako snimiti videozapis možete pronaći u Uputstvima za škole.

Faza 2

Prijave/projekti koji su prošli prvi krug selekcije ocjenjivat će se u skladu sa sljedećim kriterijima za ocjenjivanje:

 1. Svrha i opći uticaj projekta
 2. Originalnost i kreativnost u rješavanju problema
 3. Funkcionalni dizajn projekta
 4. Tehnička složenost kôda

Žiri - profesionalci iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT)  napravit će uži izbor od najviše 20 najboljih prijava/projekata koji će učestvovat u Fazi 3 Takmičenja – Takmičenju u programiranju uz upotrebu micro:bit računara koje će se održati u prvoj polovini maja u Sarajevu. 

Lista odabranih projekata koji će biti pozvani na događaj bit će objavljena na našoj web stranici, a takmičari će biti obaviješteni putem e-mail adrese naznačene u njihovoj prijavi.

Faza 3

Timovi čiji projekti budu odabrani učestvovat će u finalnoj fazi – takmičenju uživo. Na događaju uživo, svaki tim će imati 10 minuta da predstavi projekat i odgovori na pitanja žirija.

- Prezentacija projekta uključuje video u maksimalnom trajanju od 5 minuta. Video zapisi će se snimati prije događaja uživo, ili se mogu koristiti video zapisi poslani u Fazi 1. Uputstva o tome kako najbolje snimiti svoje video zapise su uključena u dokument Uputstva za škole.

- Žiri će imati 5 minuta da postave pitanja o projektu i ocjenjivat će timove na osnovu: općeg znanja o sadržaju projekta, tehničkoj složenosti koda i vještinama prezentiranja. 

SRETNO SVIMA!

Podijelite sadržaj