Micro:bit device

Micro:bit je džepni računar na kojem se može kodirati dizajniran u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi učenicima osnovnih škola pomogao da nauče kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema. 

Ovaj mali ali moćni računar ima procesor, senzore za mjerač brzine i magnetometar, kompas, priključke za Bluetooth i USB, ekran koji se sastoji od 25 LED dioda, dvije tipke koje se mogu kodirati i može se napajati bilo putem USB-a ili spoljne baterije s nosačem. Ima dvije tipke koje se mogu kodirati i koristiti za kontrolu igara ili pauziranje i preskakanje pjesama na listi za izvođenje.

BBC i još 25 partnera među kojima je i British Council dizajnirali su ovaj uređaj još 2016.godine kako bi djeci pružili zanimljiv i uzbudljiv uvod u kodiranje i vratili novoj generaciji kontrolu nad tehnologijom. Danas se micro:bit uređaj naveliko koristi u školama širom svijeta, od UK, Finske i Islanda do Singapura i Šri Lanke a sada i Zapadnog Balkana.

Korištenjem micro:bit uređaja, učenici mogu zajedno raditi na rješavanju svakodnevnih problema i odmah osjetiti prednosti vlastitog rada što im daje osjećaj postignuća i ispunjava ih zadovoljstvom. Ovim radom se pojačava i motivacija za dodatno angažovanje u učenju i istraživanju što kod mladih ljudi može izazvati interes za inovaciju i preduzetništvo. Problemi koje učenici žele riješiti upotrebom micro:bit uređaja mogu biti raznoliki: od kreiranja jednostavnih detektora dima do rješavanja zaista složenih problema oko njih kao što je smanjenje emisije ugljen-dioksida. 

Podijelite sadržaj