Važno obavještenje

Molimo Vas da obratite pažnju da postoje web stranice koje se predstavljaju kao British Council mjesta registracije IELTS testa. One nisu povezane sa nama i nismo odgovorni za sadržaj na tim stranicama.

Prije nego što unesete bilo kakve lične podatke, obavezno provjerite da li koristite naš sistem sigurne online registracije i provjerite da li je "British Council" pravilno napisano.

Preko Interneta se za testiranje prijavljujete brzo i lako. Samo pratite sljedeće korake:

1. PROČITAJTE INFORMACIJE ZA KANDIDATE

Preuzmite i pročitajte dokument Informacije za kandidate koji sadrži važne informacije o strukturi ispita, vrstama pitanja i rezultatima ispita. Molimo imajte na umu da se IELTS ispit ne preporučuje kandidatima mlađim od 16 godina. 

2. ODLUČITE KOJU VERZIJU ISPITA ŽELITE POLAGATI 

Postoje dvije verzije IELTS ispita:

akademska - IELTS Academic

opća - IELTS General Training

Pročitajte naše jednostavne upute koje vam mogu pomoći da odlučite koju verziju ispita želite polagati.  

3. PROVJERITE DATUME ODRŽAVANJA IELTS ISPITA 

Broj mjesta u svakom terminu polaganja IELTS ispita je ograničen. Da biste osigurali svoje mjesto, preporučujemo da se prijavite najmanje dva mjeseca prije datuma polaganja ispita kojeg ste odabrali. Naravno, moguće je da su slobodna mjesta dostupna i nakon tog vremena. Upotrijebite naš Sistem online prijava da biste pristupili ažuriranim podacima o datumima i dostupnosti ispita.

Pažnja: Testovi Slušanja, Čitanja i Pisanja održaće se istog dana. Test Govorenja može biti ponuđen istog dana ili do sedam dana prije ili poslije vašeg glavnog ispitnog dana. Ako se test Govorenja ne održava na vaš glavni ispitni dan, o tome ćete biti unaprijed obaviješteni.

4. PRIJAVITE SE PUTEM INTERNETA

Koristeći naš sistem online prijava rezervišite svoje mjesto na ispitu. 

Molimo vas da se pobrinete da ste u mogućnosti dostaviti dokumente iz koraka 5. i platiti korištenjem jednog od načina plaćanja iz koraka 6. 

5. PRIPREMITE I POŠALJITE SVOJE DOKUMENTE  

Molimo vas da se pobrinite da skenirate i da nam pošaljete SVE navedene dokumente isključivo putem e-maila kad se prijavljujete za ispit:

6. ODABERI NAČIN PLAĆANJA 

Cijena polaganja ispita za 2018. godinu je 330.00 BAM. Cijena polaganja ispita za 2019. godinu je 350.00 BAM. Ispit možete platiti na jedan od sljedećih načina:

i) Online putem obrazca online prijava 

ii) Uplatom na naš bankovni račun

Ovdje možete pronaći potrebne podatke kako biste izvršili plaćanje.

U rubrici SVRHA DOZNAKE molimo navedite: [IELTS / prezime / datum ispita].

Nakon što izvršite uplatu, molimo vas da nam pošaljete potvrdu o bankovnom transferu sa ostatkom vaših dokumenata za prijavu. 

7. DODATNI PRIMJERCI VAŠIH REZULTATA

Ako želite da vaši rezultati budu dostavljeni univerzitetima ili drugim obrazovnim ustanovama, molimo vas da unesete relevantne adrese u odgovarajuća polja online obrazca za prijavu (online registration form). Možemo izdati najviše pet primjeraka po kandidatu. 

8. NAKON PRIJAVE

Nakon prijave dobićete automatsku e-mail poruku koja će sadržati vaše šifre za pristup besplatnom internetskom pripremnom kursu: Road to IELTS/Put do IELTS ispita.

Sedam do deset dana prije datuma testiranja, poslaćemo vam e-mail s potvrdom u kojem će biti navedeno vrijeme početka ispita i adresa mjesta održavanja ispita.

Za više informacija, molimo vas da kontaktirate našu Službu za ispite.

POSEBNI USLOVI ZA TESTIRANJE

IELTS je osmišljen da bude pravičan test i vaše znanje engleskog jezika će se objektivno ocjenjivati, bez obzira na to da li imate neki vid invaliditeta.  

Trudimo se da izađemo u susret svim našim kandidatima. Kako bi se posebni uslovi obezbijedili, potrebno je da nam dostavite ljekarsko uvjerenje izdato u periodu do dvije godine prije same prijave testa.

Ukoliko se radi o vizuelnom oštećenju, možemo vam omogućiti uvećane tekstove i tekstove pisane Brailleovim pismom ili asistenta koji će upisivati vaše odgovore na mašini za kucanje.

Ukoliko imate oštećenje sluha, možemo vam obezbijediti posebnu opremu za pojačavanje zvuka ili verziju testa koja omogućava čitanje sa usana.

Ukoliko imate teškoće pri učenju, na primjer disleksiju, možemo vam obezbijediti instrument za procesuiranje riječi, softver koji se aktivira glasom ili dodatno vrijeme za testove čitanja i pisanja.

Kakve god da su vaše potrebe, molimo vas da nas kontaktirate što prije kako bismo mogli porazgovarati o njima. Vaš zahtjev mora pratiti medicinska dokumentacija, ne starija od dve godine, sa dijagnozom upisanom na engleskom ili latinskom jeziku. Potrebno nam je do tri mjeseca da obezbijedimo specijalne uslove polaganja.

 

Molimo vas da nas kontaktirate tri mjeseca prije datuma ispita za koji se prijavljujete kako biste saznali na koji način se možete prijaviti za obezbjeđivanje posebnih uslova za testiranje. 

POVRAT NOVCA

Ukoliko želite da podnesete zahtjev o povratu novca molimo vas da pročitate našu politiku o povratu novca prije nego što podnesete zahtjev.

Za otkazivanje testa do pet nedelja prije datuma polaganja, vraća se puni iznos.

Nakon ovog roka, ili ako se ne pojavite na testu, potrebno je da priložite odgovarajuću medicinsku dokumentaciju najkasnije pet radnih dana nakon datuma polaganja testa zajedno sa formularom za refundaciju ili odlaganje ispita, i biće vam vraćeno 75% uplaćenog iznosa.

Medicinska dokumentacija mora imati dijagnozu napisanu na engleskom ili latinskom jeziku.

PROMJENA DATUMA TESTIRANJA

Zahtjeve za izmjenu termina moguće je uvažiti do pet nedelja prije datuma polaganja. Izmjena termina je moguća i tokom pet nedelja prije datuma polaganja isključivo zbog zdravstvenih razloga. Potrebno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju najkasnije do pet radnih dana nakon datuma polaganja testa zajedno sa formularom za refundaciju ili odlaganje ispita i plaća se taksa za promjenu termina od 40 BAM, u protivnom se tretira kao otkazivanje testa i ne vrši se povrat novca.

https://www.britishcouncil.ba/sites/default/files/ielts-transfer-refund-...