Globalne stipendije za studiranje u inostranstvu

Sa ponosom predstavljamo projekat koji sprovodimo u partnerstvu sa Međunarodnom studentskom identifikacionom karticom (ISIC) i platformom StudyPortals.

ŠTA SU GLOBALNE STIPENDIJE ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU?

Želimo da pružimo podršku mladima koji žele da studiraju u inostranstvu kako bi se upoznali sa novim kulturama, zemljama i jezicima. Zbog toga se British Council IELTS udružio sa organizacijom ISIC i platformom StudyPortal kako bismo pokrenuli program "Globalne stipendije za studiranje u inostranstvu".

Ispred mene se nalazi veliki izazov, ali uz pomoć tima koji radi na programu "Globalne stipendije za studiranje u inostranstvu", planiram da uživam u svakom momentu ovog putovanja.

Rana, Zapadna obala

Program "Globalne stipendije za studiranje u inostranstvu" vidi studiranje u stranoj zemlji kao pozitivnu životnu promjenu koja mladima pomaže da shvate na koje načine mogu da postignu uspjeh na ličnom i poslovnom planu i promoviše razumijevanje i toleranciju između pripadnika različitih kultura.

Primarna namjena stipendije je da pokrije troškove školarine i biće plaćena direktno instituciji visokog obrazovanja koju je kandidat odabrao.

Ukoliko su troškovi školarine manji od maksimalne vrijednosti stipendije koja iznosi 10.000 funti, ostatak sredstava se može isplaćivati u vidu džeparca koji pokriva troškove života, ali najduže za period od 52 nedelje, počevši od one u kojoj se student upisao na izabrani fakultet.

Rokovi za prijavljivanje

Rok za prijavljivanje za jesen 2017. godine je u toku.

UKUPNO SE DODJELJUJE ŠEST GLOBALNIH STIPENDIJA ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU:

 • Četiri stipendije se dodjeljuju za jesen 2017. godine (za studijske programe koji počinju između 1. augusta i 31. oktobra 2017. godine)
 • Dvije stipendije se dodjeljuju za proljeće 2018. godine (za studijske programe koji počinju između 1. januara i 31. marta 2018. godine)

Rok za prijavljivanje je u toku.

ROK:

 • 30. juni za one kojima studijski program počinje tokom jeseni 2017. godine
 • 30. septembar za one kojima studijski program počinje tokom proljeća 2018. godine

Komisija u kojoj će biti predstavnici svih partnera će pregledati i procijeniti sve prijave. Najbolji kandidati će proći u sljedeći krug i biće pozvani na razgovor prije konačnog izbora dobitnika stipendije. Dobitnici će biti proglašeni najkasnije tri mjeseca nakon roka za prijavu.

Šta tražimo?

GLOBALNE STIPENDIJE ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU SE DODJELJUJU POJEDINCIMA KOJI SU VEOMA MOTIVISANI I TALENTOVANI I KOJI POSJEDUJU:

 • potencijal da doprinesu društvu kroz svoje studije
 • jaku posvećenost razvoju svoje karijere
 • iskreno interesovanje za razvijanje boljih odnosa i razumijevanja sa drugim kulturama.

Uspješni kandidati će biti pozvani da podijele svoje iskustvo sa učenicima koji prate aktivnosti koje sprovode British Council IELTS, ISIC i platforma StudyPortal. Stipendije će biti dostupne učenicima iz svih zemalja svijeta. Cilj stipendije je da omogući dobitniku da studira u inostranstvu, i to na diplomskim ili master/doktorskim studijama u instituciji po svom izboru. Stipendija ne može biti dodijeljena učeniku koji planira da studira u svojoj zemlji.

Ko može da se prijavi?

POTENCIJALNI KANDIDATI MORAJU DA ISPUNJAVAJU SLJEDEĆE USLOVE:

 • imaju najmanje 18 godina na dan početka programa koji su izabrali
 • polagali su IELTS test u nekom od British Council centara, dobili zvanični izveštaj o rezultatima testa koji je izdao British Council najranije 1. juna 2016. godine
 • poseduju važeću Međunarodnu studentsku identifikacionu karticu (ISIC) i/ili Međunarodnu karticu za putovanje (IYTC) u vrijeme prijave
 • planiraju da se upišu na nastavni program na diplomskim ili master/doktorskim studijama koji traje tokom jeseni 2017. ili proljeća 2018. godine
 • do naznačenog datuma imaju pismo o upisu izdato od strane institucije koju su odabrali
 • ukratko napišu svoja iskustva koristeći STeXX.com stranicu