Nova religija je izložba jednog od najznačajnijih savremenih umjetnika, koja je bila izložena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, od 17. marta do 27. maja 2016. godine. Više od 25.000 ljudi je posjetilo ovu izložbu.

Izložba istražuje kompleksne odnose između medicine i vjere, te umjetnosti i religije; što su centralne teme koje već dugi niz godina zaokupljaju Damiena Hirsta, intrigantnog i ponekad kontroverznog umjetnika. Četrdeset i četiri grafike rađene u tehnici sitotiska i četiri skulpture koje čine Novu religiju funkcionišu kao ciklus freski – počevši od Stvaranja svijeta, preko Križnog puta, do Posljednjeg suda –  koje okružuju oltarsku palu i krst od cedrovine optočen pilulama u obliku dragulja, srebrene odljeve dječje lubanje i srca obmotanog bodljikavom žicom, izbodenog srebrenim iglama i žiletima, te veliku mramornu pilulu. Ovi stolni zavjetni eksponati okruženi ciklusom grafika potvrđuju Hirstovu viziju kao brak svetog i grešnog. 

Izložba dođe u jednoj kutiji i onda se na poseban i zanimljiv način raširi po Muzeju.
Četrdeset i četiri grafike rađene u tehnici sitotiska i četiri skulpture koje čine Novu religiju funkcionišu kao ciklus freski – počevši od Stvaranja svijeta, preko Križnog puta, do Posljednjeg suda.
Izložbu je posjetilo više od 25.000 ljudi, koji su bili u mogućnosti da uživaju u radovima jednog od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika.
U pogledu procenta stanovništva Banjaluke koji je posjetio izložbu, izložba bi se uporedila sa događajem u Londonu koji posjeti 1.3 miliona ljudi.
Podijelite sadržaj